Dvojaká kvalita potravín nás naďalej prenasleduje

Aj druhá fáza porovnávacích testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou. Približne u polovice testovaných potravín boli zistené väčšie rozdiely značne ovplyvňujúce kvalitu.

Dvojaká kvalita potravín nás naďalej prenasleduje

Ministerstvo pôdohospodárstva vykonalo druhú fázu porovnania kvality potravinárskych výrobkov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou v Rakúsku a na Slovensku. Z 33 potravinárskych výrobkov boli takmer u polovice zistené väčšie rozdiely značne ovplyvňujúce kvalitu. Vďaka slovenského ministerstvu sa téma dvojakej kvality potravín stala celoeurópskou.

„Koncom minulého roku sme historicky po prvýkrát vykonali oficiálne porovnanie potravín predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou doma a v zahraničí. Vďaka našej iniciatíve sa táto téma stala celoeurópskou a veľmi vážne sa ňou už zaoberá aj Európska komisia. Začiatkom tohto roku som sľúbila, že v testoch budeme pokračovať. V letných mesiacoch sme preto vykonali druhú fázu testovania na 33 výrobkoch. A musím skonštatovať, že aj tieto výsledky testov potvrdili dvojakú kvalitu potravín a to až u polovice testovaných produktov,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Ministerstvo pôdohospodárstva vykonávalo senzorické a analytické posudzovanie výrobkov prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). Odber vzoriek prebehol v maloobchodných prevádzkach a skladoch v Bratislave a v Senci. ŠVPS vykonala nákup rovnakých výrobkov v Rakúsku vo Viedni. „Výber potravinárskych výrobkov bol zameraný na pokrytie rôznych druhov potravín v čo najširšom sortimente. Komodity sme vyberali s ohľadom na výsledky predchádzajúcich kontrol.  Niektoré druhy potravín boli analyzované opakovane, ďalším výberom sme pokryli aj iný sortiment ako v predchádzajúcom teste,“ vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS.

U všetkých hodnotených výrobkov boli vykonané senzorické skúšky, pri ktorých bola hodnotená farba, konzistencia, vôňa, chuť a celkový vzhľad. V rámci tohto boli posudzované aj etikety výrobkov,  - uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov, alergénov apod. U jednotlivých skupín boli vykonané laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov, charakteristických pre konkrétne skupiny výrobkov ako napr. obsah mäsa u mäsových výrobkov, obsah tuku a bielkovín u mliečnych výrobkov,  pevný podiel – hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti (napr. syry v náleve), prítomnosť aditívnych látok – konzervačných, sladidiel a farbív. Všetky skúšky boli vykonané v certifikovaných laboratóriách ŠVPS.

Skúšky pozostávali zo štyroch častí: porovnávanie označenia, senzorické analýzy, hodnotenie zloženia výrobkov a fyzikálnochemické ukazovatele. U hodnotených výrobkov boli zistené rozdiely v označení 18-krát, v senzorických vlastnostiach 22-krát, v porovnaní zloženia výrobkov 5-krát a vo fyzikálno-chemických ukazovateľoch 17-krát. Aké sú výsledky? „U  šunky je to napríklad nižší podiel mäsa a naopak vyšší obsah soli, viac dusitanov a menej bielkovín. U pizze dostanú spotrebitelia chudobnejšiu oblohu, v sladených nápojoch sa zase používa glukózo-fruktózový sirup namiesto cukru. V rybích prstoch sme zistili menší podiel rybieho mäsa, v kakaovom prášku menej kakaa. V sušených paradajkách bolo zase viac soli. V syre ementál bol na Slovensku pridaný zemiakový škrob, kým v Rakúsku sa vôbec zemiakový škrob nenachádza. Znova sa tak potvrdilo, že nadnárodní výrobcovia delia zákazníkov v EÚ na dve triedy,“ ozrejmila výsledky testov ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Súhrnné výsledky testov:

Výrobky, u ktorých nebol zistený žiadny významný
rozdiel v sledovaných ukazovateľoch.
6 výrobkov (18,2 %)
Výrobky, u ktorých boli zistené malé rozdiely, ktoré
ovplyvňujú kvalitu v menšom rozsahu.
11 výrobkov (33,3 %)
Výrobky, u ktorých boli zistené väčšie rozdiely, ktoré
značne ovplyvňujú kvalitu.
16 výrobkov (48,5 %)

 

Témou dvojakej kvality sa bude následne zaoberať aj európsky spotrebiteľský samit, ktorý organizuje Slovenská republika a uskutoční sa 13. októbra v Bratislave.

„Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Je nevyhnutné, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné firmy dodržiavali deklarovanú kvalitu a nedodávali na trhy niektorých členských výrobky nižšej kvality,“ dodala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zdroj: MPRV SR