# GDPR

Súdny dvor EÚ vydal 11.11.2020 rozhodnutie vo veci C‑61/19 Orange România SA, v ktorom sa venoval súhlasu so spracúvaním osobných údajov ako súčasťou zmluvy obsahujúcej viaceré zmluvné podmienky. V uvedenom prípade Súdny dvor EÚ posudzoval to, či súhlas bolo možné považovať za slobodne daný, konkrétny, informovaný a jednoznačný prejav vôle dotknutých osôb, tak ako to určuje všeobecné nariadenie o ochrane údajov.

25. 11. 2020 6 min. Martina Beňovská

Najvyšší súd Českej republiky sa nedávno zaoberal kurióznym prípadom ženy, ktorej profilová fotografia zo sociálnej siete Facebook bola bez jej súhlasu použitá v bulvárnom článku.

30. 10. 2020 3 min. Klaudia Ježíková

Celoplošné testovanie by sa malo na Slovensku konať počas dvoch víkendov v dátumoch od 30. októbra 2020 do 1. novembra 2020 a následne od 6. novembra do 8. novembra. Okrem splnenia maximálnych hygienických opatrení bude musieť prevádzkovateľ testovania splniť aj všetky povinnosti vyplývajúce z predpisov o ochrane osobných údajov. Úrad na ochranu osobných údajov SR upozorňuje, že okrem zdravotníkov, ktorí by mali v rámci testovacích tímov vykonávať testovanie osôb a sú dostatočne právne znalí povinností v oblasti ochrany osobných údajov, budú v tímoch aj osoby bez skúseností a vedomostí o zabezpečovaní ochrany osobných údajov.

22. 10. 2020 8 min. Martina Vanc

Zákony na ochranu údajov sa v rôznych krajinách líšia, pričom niektoré poskytujú väčšiu ochranu než iné. Bez ohľadu na to, kde sa informácie dotknutých osôb spracovávajú, je potrebné dodržiavať určité právne rámce súvisiace s prenosom údajov, ako sú napríklad zmluvné doložky dohodnuté medzi prevádzkovateľom a sprostredkovateľom.

12. 10. 2020 5 min. Martina Beňovská

Počas dvojdňového praktického workshopu DPO Bootcamp, ktorý bol organizovaný 24.-25. júna 2020 v Tatranskej Lomnici, sa naskytla možnosť porozprávať sa s Luciou Bezákovou z Úradu na ochranu osobných údajov.

10. 08. 2020 4 min. Redakcia

Oblasť ochrany osobných údajov dnes predstavuje pre spoločnosti mnohé výzvy. QuBit Academy preto v spolupráci s Tatianou Valentovou, odborníčkou na súkromie a osobné údaje, prinášajú unikátny 2-dňový workshop pre pokročilých, ktorý sa bude konať už 24. - 25. júna 2020. Workshop je zameraný na reálne riešenie problémov, s ktorými sa zodpovedné osoby za ochranu osobných údajov, právnici, či manažéri najčastejšie stretávajú. Čakajú na Vás dva dni plné praktických ukážok a návrhov na vyriešenie pálčivých otázok.

18. 06. 2020 2 min. Redakcia

Telekomunikačné tajomstvá budú odhalené – tak dnes rozhodol parlament. Údaje o našom pohybe získané od mobilných operátorov budú sprístupnené Úradu verejného zdravotníctva a to s cieľom zmierniť dopady koronavírusu na Slovensku. Pozrite sa, čo všetko o nás bude štátna inštitúcia vedieť.

25. 03. 2020 5 min. Bc. Magdaléna Karvaiová

Naozaj viete o všetkých informáciách, ktoré si Facebook o Vás zachováva? Pokiaľ nie, Facebook umožňuje funkciu stiahnuť a archivovať si svoje osobné dáta. Môžete tak kedykoľvek urobiť prostredníctvom všeobecných nastavení svojho účtu a my Vám formou tohto článku priblížime čo všetko tam môžete nájsť.

28. 02. 2020 6 min. Natália Šupová

Koľko vašich údajov sa nachádza na internete? Čo všetko sa dá o vás zistiť, keď sa zadá vaše meno do internetového vyhľadávača? Možno zakázať Googlu, aby na stránky s takýmito údajmi odkazoval? Týmto otázkam sa venoval Súdny dvor Európskej únie v jednom zo svojich posledných rozhodnutí, ktorého sumár vám dnes prinášame. Čítajte a rozhodujte o tom, kto môže mať prístup k vašim osobným údajom.

27. 09. 2019 4 min. Martina Rievajová

Otázka spracovania osobných údajov je s vývojom technológií čoraz naliehavejšia. Ostražitosť pri poskytovaní údajov na rôznych internetových stránkach a platformách je na mieste, čo však ak nie je jednoznačné, komu vlastne vaše údaje plynú? Komu poskytujete svoje údaje, keď na obyčajnej stránke internetového obchodu zakliknete „Páči sa mi to“? A hlavne, kto by mal byť za takéto získavanie a spracovanie údajov zodpovedný? V dnešnom článku vám prinášame obzvlášť zaujímavý prípad riešený Európskym súdnym dvorom, ktorý sa môže týkať aj vašich osobných údajov.

05. 08. 2019 3 min. Martina Rievajová
Strana 1 z 5