Kvóty na cukor sú zrušené

Takmer po 50 rokoch v sobotu 30. septembra skončil posledný poľnohospodársky systém kvót, ktorým sa v Európskej únii riadila výroba cukru. 

Redakcia 02. 10. 2017 2 min.

    Samotný systém kvót na cukor bol zavedený už v roku 1968 spolu s prvými právnymi predpismi týkajúcimi sa cukru spolu s dotovanou cenou pre výrobcov stanovenou na úrovni, ktorá výrazne prevyšovala cenu na svetovom trhu.

    Rozhodnutie ukončiť systém kvót na cukor prijali členské štáty EÚ v roku 2006. Od tohto roku  do roku 2010 došlo k hĺbkovej reštrukturalizácii s podpornými prostriedkami vo výške 5,4 mld. EUR, na základe čoho sa sektor mohol na tento moment dôkladne pripraviť a produktivita v posledných rokoch výrazne zlepšiť. 

    Čo to znamená pre EÚ?

    Komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti uviedol: „Ukončenie systému kvót predstavuje zásadný obrat pre európsky sektor cukru a je ďalším dôležitým krokom smerom k väčšej orientácii spoločnej poľnohospodárskej politiky na trh. Výrobcovia majú teraz príležitosť rozšíriť svoj obchod na globálne trhy a s vhodnou politickou podporou Európskej komisie, akou je napríklad stredisko pre monitorovanie trhu s cukrom, ktoré poskytuje včasné a relevantné informácie, by mali mať veľké šance na úspech. Som si istý, že sektor sa od rozhodnutia o konečnom dátume na ukončenie kvót primerane nastavil tak, aby využil príležitosti, ktoré z toho vyplývajú.“

    Samotné ukončenie kvót pre cukor nič nemení na možnosti vyjednávať o kolektívnych dohodách medzi pestovateľmi repy a spracovateľmi cukru v EÚ. Komisia v rámci prípravy na ukončenie kvót zlepšila transparentnosť na trhu s cukrom.

    V rámci EÚ máme aj Stredisko pre monitorovanie trhu s cukrom, ktoré poskytuje krátkodobé analýzy a štatistiky o trhu s cukrom, ako aj analýzu a výhľad, aby mohli poľnohospodári a spracovávatelia účinnejšie riadiť svoje podniky.

    EÚ je najväčším svetovým výrobcom repného cukru

    EÚ je najväčším svetovým výrobcom repného cukru (približne 50 % celkovej výroby)m napriek uvedenému treba poznamenať, že repný cukor však predstavuje iba 20 % svetovej výroby cukru; zvyšných 80 % cukru sa vyrába z cukrovej trstiny.

    Väčšina cukrovej repy v EÚ sa pestuje v severnej polovici Európy, kde je na to vhodnejšie podnebie. EÚ má aj významný rafinérsky priemysel, v ktorom sa spracúva dovezený surový trstinový cukor.

    (Zdroj: TASR)