Ochrana osobných údajov a GDPR

GDPR: V Česku prišiel vážny podnet na Google

"História polohy" a "Aktivity na webe a v aplikáciách". Google má sledovať užívateľov svojich služieb

Správcovské spoločnosti bytových domov žiadajú protiprávne poplatky v súvislosti s GDPR

Stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky jevoči poplatkom negatívne. Výkon povinností správcu nesmie byť daný na úhradu ľuďom.

Človek a jeho práva musia byť prioritou aj v digitálnej ére

Digitálna etika a ľudské hodnoty. Taká bola téma jubilejného 40teho ročníka medzinárodnej konferencie komisárov ochrany dát v Bruseli. Podľa záverov konferencie je najdôležitejšou témou súčasnosti otázka rýchlo sa rozvíjajúcich digitálnych technológií a ich vplyvu na spoločnosť a práva individuálov.

GDPR: Čo ak ste sa ocitli v súkromných registroch na internete?

Nesúhlasím so spôsobom, akým sú spracovávané moje osobné údaje získané z verejného registra v súkromných databázach na internete. Ako sa môžem brániť?

Zle uchopená kybernetická bezpečnosť môže firmu stáť až 300 000 eur

Od apríla tohto roka má Slovensko v platnosti nový zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorý do praxe priniesol niekoľko kľúčových zmien a nových povinností. Začiatkom októbra uplynula prvá zákonná lehota, dokedy mali všetky dotknuté subjekty podať Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) oznámenia o prekročení kritérií vo vzťahu ku každej vykonávanej službe. Straty z kybernetických útokov dosahujú priam galaktické hodnoty. Počet útokov rastie a ich riziko sa stále zvyšuje.

CVRIA: Ukradnutý mobil. Máte právo zistiť, kto ho používa?

Odcudzenie mobilného telefónu predstavuje poškodenie jeho vlastníka nielen po ekonomickej stránke, ale ide aj o protiprávne konanie, ktoré môže mať charakter priestupku alebo trestného činu. V našom trestnom zákone o tejto hranici rozhoduje výška škody, ktorá bola konaním páchateľa spôsobená, a teda v zásade o kvalifikácii tohto skutku rozhoduje hodnota mobilného telefónu.

Osobné údaje: Mall.cz dostal pokutu 1,5 milióna korún!

Úrad na ochranu osobných údajov Českej republiky uložil na základe záverov kontroly pokutu vo výške 1,5 milióna korún spoločnosti Internet Mall, a.s. Dôvodom bolo, že firma nezabezpečila osobné údaje najmenej 735 tisíc zákazníkov.

Môžete zakázať poskytovanie údajov o svojom mieste pobytu?

Mnoho obyvateľov nevie, že si hocikto môže vyžiadať informáciu o ich mieste pobytu. Mnohí zas nevedia, že takéto poskytovanie údajov o ich mieste pobytu je možné zakázať osobitným vyhlásením. Ako na to?

GDPR: eKasa má identifikovať aj konkrétnych zákazníkov. Je to v rozpore s GDPR!

Finančná správa SR predložila do NR SR novelu zákona, ktorý by mal meniť fungovanie a používanie systému eKasa. Podľa návrhu ma byť s bločkom identifikovaný aj zákazník a jeho nákup. 

GDPR: Komisia začína postup v súvislosti s Japonskom

Komisia v nadväznosti na závery rokovaní z júla 2018, ktoré prebehli medzi EÚ a Japonskom v súvislosti s ochranou osobných údajov, začala postup prijatia rozhodnutia o primeranosti.