# ochrana osobných údajov

Úrazy v hoteloch a ich športových či rekreačných zariadenia sú frekventovaným problémom, ktorý musí každý manažér hotela riešiť. Nejde len o zaznamenanie tohto úrazu v záujme toho, aby sa im v budúcnosti predchádzalo zo strany hotela. Potreba zaznamenať úraz a jeho priebeh je predovšetkým prvoradým záujmom hotela a ochrany jeho práv pri možnej žalobe zo strany poškodeného návštevníka.

03. 03. 2019 4 min. JUDr. Filip Petrinec, PhD.

Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov prichádza s odporúčaniami, ako postupovať pri spracúvaní osobných údajov v podobe fotografií osôb.

24. 01. 2019 10 min. Redakcia

"História polohy" a "Aktivity na webe a v aplikáciách". Google má sledovať užívateľov svojich služieb

18. 01. 2019 3 min. Redakcia

Stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky jevoči poplatkom negatívne. Výkon povinností správcu nesmie byť daný na úhradu ľuďom.

15. 01. 2019 2 min. Redakcia

Digitálna etika a ľudské hodnoty. Taká bola téma jubilejného 40teho ročníka medzinárodnej konferencie komisárov ochrany dát v Bruseli. Podľa záverov konferencie je najdôležitejšou témou súčasnosti otázka rýchlo sa rozvíjajúcich digitálnych technológií a ich vplyvu na spoločnosť a práva individuálov.

19. 11. 2018 1 min. Redakcia

Nesúhlasím so spôsobom, akým sú spracovávané moje osobné údaje získané z verejného registra v súkromných databázach na internete. Ako sa môžem brániť?

04. 11. 2018 3 min. Redakcia

Od apríla tohto roka má Slovensko v platnosti nový zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorý do praxe priniesol niekoľko kľúčových zmien a nových povinností. Začiatkom októbra uplynula prvá zákonná lehota, dokedy mali všetky dotknuté subjekty podať Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) oznámenia o prekročení kritérií vo vzťahu ku každej vykonávanej službe. Straty z kybernetických útokov dosahujú priam galaktické hodnoty. Počet útokov rastie a ich riziko sa stále zvyšuje.

24. 10. 2018 4 min. RUŽIČKA AND PARTNERS s. r. o.

Odcudzenie mobilného telefónu predstavuje poškodenie jeho vlastníka nielen po ekonomickej stránke, ale ide aj o protiprávne konanie, ktoré môže mať charakter priestupku alebo trestného činu. V našom trestnom zákone o tejto hranici rozhoduje výška škody, ktorá bola konaním páchateľa spôsobená, a teda v zásade o kvalifikácii tohto skutku rozhoduje hodnota mobilného telefónu.

23. 10. 2018 10 min. JUDr. Filip Petrinec, PhD.

Úrad na ochranu osobných údajov Českej republiky uložil na základe záverov kontroly pokutu vo výške 1,5 milióna korún spoločnosti Internet Mall, a.s. Dôvodom bolo, že firma nezabezpečila osobné údaje najmenej 735 tisíc zákazníkov.

10. 10. 2018 2 min. Redakcia

Mnoho obyvateľov nevie, že si hocikto môže vyžiadať informáciu o ich mieste pobytu. Mnohí zas nevedia, že takéto poskytovanie údajov o ich mieste pobytu je možné zakázať osobitným vyhlásením. Ako na to?

19. 09. 2018 3 min. JUDr. Mária Dvončová