# ochrana osobných údajov

Od apríla tohto roka má Slovensko v platnosti nový zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorý do praxe priniesol niekoľko kľúčových zmien a nových povinností. Začiatkom októbra uplynula prvá zákonná lehota, dokedy mali všetky dotknuté subjekty podať Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) oznámenia o prekročení kritérií vo vzťahu ku každej vykonávanej službe. Straty z kybernetických útokov dosahujú priam galaktické hodnoty. Počet útokov rastie a ich riziko sa stále zvyšuje.

24. 10. 2018 4 min. RUŽIČKA AND PARTNERS s. r. o.

Odcudzenie mobilného telefónu predstavuje poškodenie jeho vlastníka nielen po ekonomickej stránke, ale ide aj o protiprávne konanie, ktoré môže mať charakter priestupku alebo trestného činu. V našom trestnom zákone o tejto hranici rozhoduje výška škody, ktorá bola konaním páchateľa spôsobená, a teda v zásade o kvalifikácii tohto skutku rozhoduje hodnota mobilného telefónu.

23. 10. 2018 10 min. JUDr. Filip Petrinec, PhD.

Úrad na ochranu osobných údajov Českej republiky uložil na základe záverov kontroly pokutu vo výške 1,5 milióna korún spoločnosti Internet Mall, a.s. Dôvodom bolo, že firma nezabezpečila osobné údaje najmenej 735 tisíc zákazníkov.

10. 10. 2018 2 min. Redakcia

Mnoho obyvateľov nevie, že si hocikto môže vyžiadať informáciu o ich mieste pobytu. Mnohí zas nevedia, že takéto poskytovanie údajov o ich mieste pobytu je možné zakázať osobitným vyhlásením. Ako na to?

19. 09. 2018 3 min. JUDr. Mária Dvončová

Finančná správa SR predložila do NR SR novelu zákona, ktorý by mal meniť fungovanie a používanie systému eKasa. Podľa návrhu ma byť s bločkom identifikovaný aj zákazník a jeho nákup. 

18. 09. 2018 2 min. Redakcia

Komisia v nadväznosti na závery rokovaní z júla 2018, ktoré prebehli medzi EÚ a Japonskom v súvislosti s ochranou osobných údajov, začala postup prijatia rozhodnutia o primeranosti.

06. 09. 2018 4 min. Redakcia

Asociácia kybernetickej bezpečnosti (AKB) vznikla ako dobrovoľné a nezávislé občianske združenie, ktorého cieľom je reprezentovať slovenskú komunitu informačnej a kybernetickej bezpečnosti. Členstvo v AKB je určené pre fyzické osoby, ktorých študijné zameranie, odborné ciele, alebo predmet vedeckej činnosti súvisia s oblasťou informačnej a kybernetickej bezpečnosti a ochrany osobných údajov.

30. 07. 2018 2 min. Redakcia

V máji 2018 začne byť účinné nové európske nariadenie o ochrane údajov, ktoré zavádza v určených prípadoch povinnosť ustanoviť do funkcie odborníka na ochranu osobných údajov tzv. – Data Protection Officer alebo po slovensky zodpovednú osobu. Splnenie tejto povinnosti môže byť spojené so zvýšenými nákladmi. V článku sa dozviete, čo musí takáto osoba spĺňať a ako vhodne postupovať pri obsadzovaní tejto funkcie.

14. 07. 2018 12 min. STEINIGER | law firm

GDPR je už v plnej účinnosti. Povinné subjekty však požadujú od nášho dozorného orgánu "toleranciu" pri aplikovaní právnych predpisov a pri výkone kontroly. Prinášame vám reakciu úradu na požiadavku živnostníkov a podnikateľov na zmiernenie dosahu pri zavádzaní nariadenia o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov.

18. 06. 2018 3 min. Redakcia

Meno, priezvisko, adresa, vek, pohlavie alebo Váš akademický titul. Ak ste vymenovali tieto údaje v snahe zodpovedať otázku položenú v titulku tohto článku, odpovedali ste správne. K mimoriadnej pochvale za právne povedomie, Vám však chýba posledný krok. A síce konštatovanie, že údaje, ktoré ste vymenovali, nie sú konečným výpočtom toho, čo pod pojmom osobné údaje možno chápať.

23. 05. 2018 3 min. Redakcia