# ochrana osobných údajov

V máji 2018 začne byť účinné nové európske nariadenie o ochrane údajov, ktoré zavádza v určených prípadoch povinnosť ustanoviť do funkcie odborníka na ochranu osobných údajov tzv. – Data Protection Officer alebo po slovensky zodpovednú osobu. Splnenie tejto povinnosti môže byť spojené so zvýšenými nákladmi. V článku sa okrem iného dočítate, koho bude táto regulácia zasahovať a ako správne postupovať pri vyhodnocovaní vzniku povinnosti kreovať vo Vašej organizácii zodpovednú osobu.

07. 02. 2017 13 min. STEINIGER | law firm

V novembri 2016 vydal úrad EDPS (European Data Protection Supervisor), ktorý dohliada nad dodržiavaním ochrany osobných údajov v EÚ inštitúciách metodický materiál, ktorý pomenúva štandardy pre ochranu osobných údajov mobilných aplikácií tzv. smart zariadení. Tento materiál je vhodné zobrať na zreteľ aj pri vývoji mobilných aplikácii v súkromnom sektore, a to hlavne v kontexte úrovne novej regulácie ochrany osobných údajov, ktorú priniesie s účinnosťou od mája 2018 GDPR.

24. 01. 2017 15 min. STEINIGER | law firm

V minulosti sa viedli značné diskusie o tom, či je IP adresu možné podradiť pod právny pojem osobný údaj. Aktuálny rozsudok Európskeho súdneho dvora do tejto diskusie vniesol nové svetlo, ktoré v kontexte schválenia GDPR vytvára nové a jasnejšie kontúry pre aplikačnú prax.

05. 12. 2016 8 min. STEINIGER | law firm

Viete, že ak využívate dron ako podnikateľ a vyhotovujete pri jeho prevádzke aj obrazové záznamy zachytávajúce fyzické osoby v takej kvalite, že je možné rozpoznať ich charakteristické identifikačné znaky budete prevádzkovateľom informačného systému osobných údajov?

29. 08. 2016 17 min. STEINIGER | law firm

Smernica o ochrane osobných údajov postupne dostáva novú tvár. Primárne za to vďačíme technologickému posunu, sekundárne niektorým kauzám celosvetového rozmeru.

03. 08. 2016 6 min. STEINIGER | law firm

Existencia vhodného právneho základu spracúvania osobných údajov je základným predpokladom determinujúcim legálne spracúvanie osobných údajov. V bežných súkromnoprávnych vzťahoch sa pomerne často vyskytuje ako vhodný právny základ práve súhlas dotknutej osoby. Ide o jednostranný právny úkon dotknutej osoby, ktorý musí spĺňať zákonom predpísané náležitosti, za ktoré je zodpovedný prevádzkovateľ, resp. podnikateľ, ktorý potrebuje osobné údaje spracúvať na ním vymedzený účel. V praxi však správna formulácia znenia súhlasu dotknutej osoby ako aj konkrétne formy jeho získavania spôsobujú zodpovedným subjektom problémy. V nasledujúcom výklade vysvetlíme všetky podstatné okolnosti správneho využívania súhlasu dotknutej osoby ako vhodného právneho základu pre právne ošetrenie základnej legality súvisiaceho spracúvania osobných údajov.

16. 02. 2016 13 min. STEINIGER | law firm

Privacy by Design - súkromie ako aspekt návrhu - je možné považovať za zaujímavý prístup smerujúci k tvorbe komplexného súhrnu opatrení a interných politík, ktorého cieľom je vytvorenie funkčného systému ochrany osobných údajov, ten prináša benefit aj prevádzkovateľom, pričom nemusí ísť nevyhnutne len o zaistenie dodržiavania štátom vynucovaných všeobecne záväzných regulatívnych pravidiel vyjadrených v legislatíve.

28. 01. 2016 4 min. STEINIGER | law firm

Článok sa venuje komplexnej analýze právneho stavu spojeného s využívaním kamerového systému v podmienkach súkromných osôb jednotlivcov na účely ochrany ich majetku, zdravia alebo odhaľovania kriminality. Okrem vysvetlenia najdôležitejších aspektov predmetnej problematiky sú identifikované aj jednotlivé povinnosti prevádzkovateľa kamerového informačného systému slúžiaceho na ochranu rodinného domu, resp. obydlia.

28. 01. 2016 21 min. STEINIGER | law firm

Dňa 11. apríla 2014 vyšiel v Zbierke zákonov SR pod číslom 84/2014 Z. z. zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch. Aké zmeny prináša

13. 05. 2014 2 min. Redakcia

Podľa Európskej komisie sa každodenne stane obeťou počítačovej kriminality na celom svete viac než milión ľudí. Celosvetové škody spôsobené týmto druhom kriminality môžu dosahovať celkovú výšku až 388 mld. USD. Osobné údaje sú v dnešnej dobe cennou komoditou na čiernom trhu, kde sa predávajú celé „hacknuté“ databázy s desiatkami tisíc rôznych identifikátorov. Aj z toho dôvodu bol prijatý nový zákon č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý zavádza prísnejšie sankcie pri porušení práv na ochranu osobných údajov.

05. 08. 2013 4 min. CARPATHIAN Advisory Group