# ochrana osobných údajov

Článok sa venuje komplexnej analýze právneho stavu spojeného s využívaním kamerového systému v podmienkach súkromných osôb jednotlivcov na účely ochrany ich majetku, zdravia alebo odhaľovania kriminality. Okrem vysvetlenia najdôležitejších aspektov predmetnej problematiky sú identifikované aj jednotlivé povinnosti prevádzkovateľa kamerového informačného systému slúžiaceho na ochranu rodinného domu, resp. obydlia.

28. 01. 2016 21 min. STEINIGER | law firm

Dňa 11. apríla 2014 vyšiel v Zbierke zákonov SR pod číslom 84/2014 Z. z. zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch. Aké zmeny prináša

13. 05. 2014 2 min. Redakcia

Podľa Európskej komisie sa každodenne stane obeťou počítačovej kriminality na celom svete viac než milión ľudí. Celosvetové škody spôsobené týmto druhom kriminality môžu dosahovať celkovú výšku až 388 mld. USD. Osobné údaje sú v dnešnej dobe cennou komoditou na čiernom trhu, kde sa predávajú celé „hacknuté“ databázy s desiatkami tisíc rôznych identifikátorov. Aj z toho dôvodu bol prijatý nový zákon č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý zavádza prísnejšie sankcie pri porušení práv na ochranu osobných údajov.

05. 08. 2013 4 min. CARPATHIAN Advisory Group

Zamestnávate ľudí, vediete evidenciu svojich zákazníkov či máte len tak v počítači uloženú databázu obchodných kontaktov na konkrétne fyzické osoby? Faktom je, že spracúvate osobné údaje v informačnom systéme ako jeho prevádzkovateľ. A keďže v dnešnom svete deklarovaného právneho štátu nie je nič len tak, tento článok sa Vám s cieľom zvýšenia právnej istoty pokúsi zrozumiteľne vysvetliť čo je potrebné vykonať, aby bol faktický stav v súlade s tým právnym.

25. 07. 2012 6 min. JUDr. Ondrej Zimen

Osobné údaje môžu v sebe obsahovať množstvo rôznych informácií. Niektoré z nich môžu mať pre dotknutú osobu z rôznych dôvodov zvlášť citlivý charakter.

27. 01. 2012 5 min. JUDr. Ondrej Zimen

Ak si nakupujeme niekde tovar, prihlasujeme sa na internetovej stránke, či len vypĺňame žiadosť alebo zasielame životopis, všade od nás pýtajú osobné údaje a samozrejme aj náš súhlas s ich poskytnutím. Čo sú to vlastne osobné údaje?

21. 12. 2011 4 min. JUDr. Ondrej Zimen
Strana 5 z 5