# ochrana osobných údajov

Smernica o ochrane osobných údajov postupne dostáva novú tvár. Primárne za to vďačíme technologickému posunu, sekundárne niektorým kauzám celosvetového rozmeru.

03. 08. 2016 6 min. STEINIGER | law firm

Existencia vhodného právneho základu spracúvania osobných údajov je základným predpokladom determinujúcim legálne spracúvanie osobných údajov. V bežných súkromnoprávnych vzťahoch sa pomerne často vyskytuje ako vhodný právny základ práve súhlas dotknutej osoby. Ide o jednostranný právny úkon dotknutej osoby, ktorý musí spĺňať zákonom predpísané náležitosti, za ktoré je zodpovedný prevádzkovateľ, resp. podnikateľ, ktorý potrebuje osobné údaje spracúvať na ním vymedzený účel. V praxi však správna formulácia znenia súhlasu dotknutej osoby ako aj konkrétne formy jeho získavania spôsobujú zodpovedným subjektom problémy. V nasledujúcom výklade vysvetlíme všetky podstatné okolnosti správneho využívania súhlasu dotknutej osoby ako vhodného právneho základu pre právne ošetrenie základnej legality súvisiaceho spracúvania osobných údajov.

16. 02. 2016 13 min. STEINIGER | law firm

Privacy by Design - súkromie ako aspekt návrhu - je možné považovať za zaujímavý prístup smerujúci k tvorbe komplexného súhrnu opatrení a interných politík, ktorého cieľom je vytvorenie funkčného systému ochrany osobných údajov, ten prináša benefit aj prevádzkovateľom, pričom nemusí ísť nevyhnutne len o zaistenie dodržiavania štátom vynucovaných všeobecne záväzných regulatívnych pravidiel vyjadrených v legislatíve.

28. 01. 2016 4 min. STEINIGER | law firm

Článok sa venuje komplexnej analýze právneho stavu spojeného s využívaním kamerového systému v podmienkach súkromných osôb jednotlivcov na účely ochrany ich majetku, zdravia alebo odhaľovania kriminality. Okrem vysvetlenia najdôležitejších aspektov predmetnej problematiky sú identifikované aj jednotlivé povinnosti prevádzkovateľa kamerového informačného systému slúžiaceho na ochranu rodinného domu, resp. obydlia.

28. 01. 2016 21 min. STEINIGER | law firm

Dňa 11. apríla 2014 vyšiel v Zbierke zákonov SR pod číslom 84/2014 Z. z. zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch. Aké zmeny prináša

13. 05. 2014 2 min. Redakcia

Podľa Európskej komisie sa každodenne stane obeťou počítačovej kriminality na celom svete viac než milión ľudí. Celosvetové škody spôsobené týmto druhom kriminality môžu dosahovať celkovú výšku až 388 mld. USD. Osobné údaje sú v dnešnej dobe cennou komoditou na čiernom trhu, kde sa predávajú celé „hacknuté“ databázy s desiatkami tisíc rôznych identifikátorov. Aj z toho dôvodu bol prijatý nový zákon č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý zavádza prísnejšie sankcie pri porušení práv na ochranu osobných údajov.

05. 08. 2013 4 min. CARPATHIAN Advisory Group

Zamestnávate ľudí, vediete evidenciu svojich zákazníkov či máte len tak v počítači uloženú databázu obchodných kontaktov na konkrétne fyzické osoby? Faktom je, že spracúvate osobné údaje v informačnom systéme ako jeho prevádzkovateľ. A keďže v dnešnom svete deklarovaného právneho štátu nie je nič len tak, tento článok sa Vám s cieľom zvýšenia právnej istoty pokúsi zrozumiteľne vysvetliť čo je potrebné vykonať, aby bol faktický stav v súlade s tým právnym.

25. 07. 2012 6 min. JUDr. Ondrej Zimen

Osobné údaje môžu v sebe obsahovať množstvo rôznych informácií. Niektoré z nich môžu mať pre dotknutú osobu z rôznych dôvodov zvlášť citlivý charakter.

27. 01. 2012 5 min. JUDr. Ondrej Zimen

Ak si nakupujeme niekde tovar, prihlasujeme sa na internetovej stránke, či len vypĺňame žiadosť alebo zasielame životopis, všade od nás pýtajú osobné údaje a samozrejme aj náš súhlas s ich poskytnutím. Čo sú to vlastne osobné údaje?

21. 12. 2011 4 min. JUDr. Ondrej Zimen
Strana 5 z 5